W skrócie:
Wielkanoc jajami stoi, ale czy może być coś bardziej spektakularnego niż kawałek ciasta, które wygląda jak jajko sadzone? Odkąd moja mama przygotowała je kilka lat temu na Wielkanoc, nie wyobrażam sobie świąt wielkanocnych bez ciasta jajko sadzone. Obowiązkowo musi się pojawić obok któregoś z serników. Choć jego przygotowanie jest nieco czasochłonne, to efekt końcowy i smak są warte poświęcenia tego czasu. Pamiętaj, żeby do zrobienia ciasta jajko sadzone użyć składników w temperaturze pokojowej.
Przepis na ciasto jajko sadzone
Liczba porcji: 24
Czas przygotowania: 3 godziny
Stopień trudności: średni
Forma do pieczenia: prostokątna o wymiarach ok. 30x40 cm
Składniki:
Ciasto ucierane:
- 150 g miękkiego masła,
- 150 g cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- 3 jajka,
- 300 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki mleka.
Masa budyniowa:
- 750 ml mleka,
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (opakowania po 40 g),
- 80 g cukru,
- 500 g gęstej śmietany.
„Żółtka jajek”:
- morele w puszce (duża puszka – 820-850 ml),
- 2,5 łyżeczki żelatyny w proszku.
Jak zrobić ciasto jajko sadzone?
- Zacznij od przygotowania masy budyniowej. Zagotuj 500 ml mleka. Do resztki mleka (250 ml) dodaj budynie i cukier. Wymieszaj i dodaj do gotującego się mleka.
- Cały czas mieszaj, żeby budyń nie był grudkowaty (ja używam do tego rózgi do ubijania piany). Gotuj przez ok. 1 minutę, do momentu, aż budyń zgęstnieje.
- Ugotowany budyń odstaw do ostygnięcia. Połóż na nim folię spożywczą – dzięki temu na budyniu nie zrobi się kożuch.
- Kiedy budyń ostygnie, wmieszaj do niego gęstą śmietanę (używam do tego rózgi lub trzepaczki). Gotową masę odstaw na bok.
- Przygotuj ciasto ucierane. Do misy robota kuchennego lub miski dodaj miękkie masło, cukier, cukier waniliowy i sól. Składniki ucieraj do uzyskania jasnej, kremowej masy.
- Do powstałej masy dodawaj po jednym jajku. Każde jajko miksuj przez ok. 30 sekund.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Przygotuj 3 łyżki mleka.
- Zmniejsz obroty miksera i na przemian dodawaj mąkę z proszkiem oraz mleko. Miksuj do połączenia składników.
- Nastaw piekarnik na temperaturę 180°C z funkcją góra-dół.
- Formę do pieczenia wysmaruj masłem i posyp mąką.
- Ciasto przełóż do formy. Nie martw się, że będzie go dużo – jest gęste i ma być spodem podtrzymującym nasze „jajka sadzone”.
- Ciasto piecz w przez 15-20 minut w nagrzanym piekarniku. Sprawdź patyczkiem, czy jest gotowe.
- Upieczony spód odstaw do ostygnięcia.
- Czas na przygotowanie „żółtek” naszych jajek sadzonych. Morele odsącz na sitku. Zachowaj syrop – będzie potrzebny do przygotowania galaretki.
- W międzyczasie ponownie rozgrzej piekarnik do 180°C z funkcją góra-dół.
- Na ostudzony spód wylej masę budyniową. Masa powinna dotykać brzegów formy. Dzięki temu galaretka nie zmoczy ciasta.
- Morele układaj wypukłą stroną na masie, zanim ta stężeje.
- Formę z ciastem wstaw do piekarnika na kolejnych 15 minut.
- Wyciągnij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
- W garnuszku podgrzej syrop z moreli i rozpuść w nim żelatynę.
- Ostudź płyn, a następnie wylej na ciasto. Wstaw do lodówki na noc.
- W podgrzanym syropie morelowym rozpuść żelatynę. Płyn ostudź, a następnie wylej na połówki moreli. Włóż na noc do lodówki.
- Schłodzone ciasto przed podaniem krój w kwadraty. Smacznego!
Zobacz także przepisy na inne ciasta ze Strony Kuchni:
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?